Rokovanie o rozpočte začne budúci týždeň, potrebné sú ďalšie prepočty

28.11.2012 Bratislava

Bratislava 28. novembra (TASR) - Najnovšie informácie o dodatočných výpadkoch príjmov štátneho rozpočtu, ktoré v utorok (27.11.) prezentoval minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), si vyžadujú ďalšie prepočty a posunutie rokovania o návrhu rozpočtu v Národnej rade (NR) SR na budúci týždeň. Po dnešnom rokovaní vlády to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

Parlament si preto odhlasoval, že o rozpočte začne rokovať až v utorok (4.12.) o 9. hodine. "Potrebujeme upresniť čísla, aby sme videli, čo to znamená pre rozpočet v roku 2013. Ale neočakávame v tomto okamihu, že by sme mali ísť cestou zavádzania nejakých nových opatrení, skôr pôjde o opatrenia dovnútra štátu," avizoval Fico.

Minister financií v utorok informoval, že v dôsledku horšieho ekonomického vývoja budú daňové a odvodové príjmy v tomto roku pravdepodobne nižšie o ďalších 276 miliónov eur a v budúcom roku o približne štvrť miliardy eur. To si bude vyžadovať úpravu pôvodného návrhu rozpočtu priamo v Národnej rade (NR) SR. Kažimír však trvá na tom, že výsledkom bude rozpočet s deficitom pod 3 % HDP. Návrh už obsahuje rezervy v objeme takmer 550 miliónov eur.

Podľa vládneho návrhu má hotovostný schodok štátneho rozpočtu budúci rok klesnúť o 616 miliónov eur na 3,059 miliardy eur. Rozpočet verejnej správy na nasledujúce tri roky je zostavený tak, aby deficit v budúcom roku dosiahol 2,9 %, v roku 2014 na úrovni 2,4 % a v roku 2015 vo výške 1,9 % HDP.
 

Vyberte región